Η  ΚΑΘΟΛΙΚΗ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον π. Νίλο.

Είμαι ο πάτερ Νίλο, κατάγομαι απ’ την Ιταλία και είμαι εδώ ενάμισι χρόνο. Είμαι ένας απ’ τους 4 ιερείς, 3 Ιταλοί και ένας Έλληνας, και βρίσκομαι εδώ για τους καθολικούς χριστιανούς του νομού Χανίων. Η καθολική εκκλησία έχει αγάλματα. Έχει το άγαλμα της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος ο ναός στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Η παράδοση της καθολικής εκκλησίας είναι να έχει και αγάλματα και εικόνες.

 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

1.     Γιατί έχει μουσική στην εκκλησία;

Βάζουμε μουσική, όχι πάντα, αυτό βοηθάει για να προσεύχεται όταν μπαίνει κάποιος λίγο μέσα στην εκκλησία .Αυτό είναι μια παράδοση.  Αυτό είναι μια συνήθεια, μια παράδοση των καθολικών όταν περνάνε μπροστά από μια εκκλησία προσεύχονται μέσα στην εκκλησία και είναι και υπάρχει σιωπή. Η μουσική η εκκλησιαστική μουσική ας πούμε αυτό βοηθάει στην προσευχή.

2.     Τι είναι αυτό εκεί;

Αυτό είναι Εξομολογητήριο και παλιά, όχι ποια τώρα, μέχρι πριν 30 χρόνια το χρησιμοποιούσαμε για την εξομολόγηση, για το μυστήριο της εξομολόγησης .Ξέρετε τι είναι αυτό το μυστήριο της εξομολόγησης; Είναι όταν κάποιος πλησιάσει τον ιερέα και ζητάει συγγνώμη στο θεό και ζητάει συγχώρεση παλιά εκεί μέσα έμπαινε ο ιερέας και από τα πλάγια έμπαινε ο πιστός, ο χριστιανός που ήθελε να συμφιλιωθεί με το θεό, έλεγε τα αμαρτήματα του ή τα αμαρτήματα της και μετά έλαβε τη συγχώρεση του ιερέα αλλά σήμερα δεν το χρησιμοποιούμε πια, επειδή τώρα νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη επαφή μεταξύ του ιερέα και του πιστού.

Όταν κάποιος θέλει να λάβει το μυστήριο της εξομολόγησης, της μετάνοιας. Μέσα εκεί στο παρεκκλήσιο κάθεται γονατιστός δίπλα στον ιερέα για να μπορέσει ο ιερέας να του πει δυο καλά λόγια ο ιερέας μια παρότρυνση για τη ζωή, να τον ενθαρρύνει κ.τ.λ. Αυτή ήτανε μια μεταρρύθμιση, μία αλλαγή που έγινε περίπου πριν από 30 χρόνια. Πρώτα βλέπετε που είναι το ιερό βήμα που τελείτε η θεία λειτουργία σε αυτό. Ο ιερέας από ποια πλευρά κάθεται. Δηλαδή όταν τελεί τη λειτουργία κάθεται από εδώ για να μπορέσει να δει τους πιστούς και οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τι γίνεται. Από εδώ τι κάνουμε;  Κάποιος συγκεκριμένα από εδώ διαβάζει το Ευαγγέλιο, από εδώ διαβάζουμε τα αναγνώσματα πριν διαβαστεί το Ευαγγέλιο, διαβάζουμε 1 ή 2 αναγνώσματα πάντα παρμένα από τη Βίβλο. Και ποιος διαβάζει αυτά τα αναγνώσματα; Συνήθως σε εμάς δεν είναι ένα συγκεκριμένο άτομο αλλά μπορεί ο οποιοσδήποτε  ένας λαϊκός, ένας χριστιανός.        

 

3.     Πότε χτίσθηκε η  εκκλησία; 

Η  εκκλησία  χτίσθηκε  και  έγιναν  τα  εγκαίνια  το 1879  και  ότι  βρίσκεται  εδώ  μέσα  είναι  μεταγενέστερο  δεν  υπάρχει  κάτι  πολύ  παλιό  ο  εικόνες  και  τα  περισσότερο  πράγματα  είναι  εκείνης  της  εποχής.

       

4.     Τι χρειάζεται ο άμβωνας;

Από  τον  άμβωνα  διαβάζει  ένας  λαϊκός   τα  πρώτα  δύο  αναγνώσματα  και  μετά  ο  ιερέας  ή  ο  διάκονος  διαβάζει  το Ευαγγέλιο και  κάνει   μια  σύντομη  ομιλία  (κήρυγμα). Μετά  περνάει  στην  Αγία   Τράπεζα  και  τελεί  τη  Θεία  Λειτουργία.

Όλοι  οι  πιστοί  μπορούν  να  παρακολουθήσουν,  γιατί  ο  ιερέας  κοιτάζει  προς   αυτούς  και δεν  υπάρχει  τέμπλο,  εικονοστάσι.   

 

5.     Υπάρχουν ψάλτες;

Όλοι οι πιστοί, οι λαϊκοί που έρχονταν  στην  έρχονται στην εκκλησία έχουν βιβλιαράκι με όλα  τα άσματα, τα τραγούδια  της  εκκλησίας, εμείς  βάζουμε  τους  αριθμούς,  με  μια  πινακίδα, που  την  αλλάζουν  με κάθε  Κυριακή  και κάποιος παίζει  τη μουσική στο όργανο και όλοι ψέλνουμε μαζί τους ύμνους.

 

6.     Ποια είναι τα μέρη του ναού;

Τα μέρη του ναού είναι πρόναος ή νάρθηκας, κυρίως ναός και ιερό βήμα, η αρχιτεκτονική δηλαδή είναι η ίδια.

 

7.     Γιατί είναι έτσι αυτός ο χώρος με τις εικόνες;

Ο κάθε ιερέας τελούσε ξεχωριστά τη θεία Λειτουργία, γιατί δεν μπορούσε να τελεί το μυστήριο μαζί  με τους άλλους και γι’ αυτό υπήρχαν μικρά Ιερά βήματα, μικρές Άγιες Τράπεζες στη θέση αυτή που είναι οι εικόνες , αλλά σήμερα τα έχουν βγάλει δηλαδή υπήρχαν 7 Ιερά Βήματα και Άγιες Τράπεζες. 

 

8.     Τι χρειάζεται αυτό το περιστέρι;

Το περιστέρι συμβολίζει το Άγιο  Πνεύμα που κατέβηκε τη στιγμή της βάπτισης του Ιησού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό και κατεβαίνει και σε μας όταν βαπτιστήκαμε.

 

9.     Γιατί η μονή  ονομάζεται  Ιερά  Μονή  Φραγκισκανών  Μοναχών  Καπουκίνων; 

 Προέρχεται  από ένα  όνομα όπως  είδατε και  το άγαλμα  έξω του  άγιου Φραγκίσκου της  Ασίζης της Ιταλίας. Έζησε το 1200, πριν 8 αιώνες περίπου. Ήταν πολύ πλούσιο παιδί. Ενός εμπόρου, που πουλούσε ενδύματα και κέρδιζε πολλά χρήματα. Εκείνη την εποχή όμως γινόταν και πόλεμος και κάποια στιγμή αποφάσισε να φύγει ως στρατιώτης να ακολουθήσει το δρόμο του στρατού. Νικήθηκε και γύρισε νικημένος, πέρασε μια δύσκολη στιγμή και αναρωτήθηκε τι θα κάνω ρε τη ζωή μου τα λεφτά δε με κάνουν ευτυχισμένο, θέλω κάτι περισσότερο. Κάποια στιγμή ενώ περπατούσε έξω στα χωριά, είδε κάποια εκκλησία ερειπωμένη. Μπήκε μέσα και είδε ένα μεγάλο σταυρό, που του φάνηκε πως του μίλησε και του είπε: Φραγκίσκε,  άφησε τα όλα ακολούθησε με και φτιάξε την εκκλησία μου. Έτσι ξαναέφτιαξε την εκκλησία όπως ήταν πριν.

Άρχισε δε μια νέα ζωή τα παράτησε όλα.  Πήγε  μπροστά  στον  πατέρα  του  και είπε  κάτι πολύ  σκληρό  από  αυτή  τη  στιγμή  θα  φωνάζω  πατέρα  μόνο  τον ουράνιο  πατέρα  μου. Και  του έδωσε  πίσω  ακόμα  και τα ρούχα  που  φορούσε  τα επέστρεψε.  Έφυγε  φόρεσε εκείνο  το ρούχο  που βλέπετε  το καφέ  ράσο,  κάτι  πολύ  φτωχό,  έβαλε  ως  ζώνη  ένα σκοινί  και ακόμη  και χωρίς  παπούτσια  περπατούσε από  χωριό σε χωριό και έλεγε : Ο Χριστός  μας αγαπά,  μόνον αυτό .Μετά από λίγο  καιρό πολλοί νέοι  τον ακολούθησαν και με αυτό τον τρόπο ίδρυσε ένα τάγμα που είναι το τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου, ένα μοναστήρι δηλαδή.

 

10. Κάθε πότε γίνεται η Θεία Λειτουργία;

Τη Θεία Λειτουργία την τελούμε κάθε μέρα ,αλλά επίσημα την τελούμε την Κυριακή 10 η ώρα, πιο ωραία και με ψαλμωδίες.

 

11. Πόσοι ιερείς υπάρχουν;

Στη μονή είμαστε  τέσσερις μοναχοί, τρεις  Ιταλοί και ένας Έλληνας  και φροντίζουμε και διατηρούμε  την  εκκλησία  εδώ, έχουμε  όμως  ως  τρόπο ζωής  τον  τρόπο ζωής  που είχε  ο  Άγιος   Φραγκίσκος.

 

12. Γιατί υπάρχουν οι δυο μαρμάρινες λεκάνες με νερό ;

Αυτό το νερό είναι αγιασμένο και όποιος πιστός μπαίνει στο ναό βρέχει τα δάχτυλα του και ύστερα κάνει το σταυρό του, αυτό θυμίζει το βάπτισμα και λέμε. Στο όνομα του πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Δηλαδή κάνουμε το  σημείο του σταυρού που μας  υπενθυμίζει πως ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε και με τα λόγια λέμε πως το μεγάλο μυστήριο της πίστης μας είναι η Αγίας Τριάδα.

 

13. Το παρεκκλήσι σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένο;

Δεν είναι αφιερωμένο σε κάποιο είναι μέρος της εκκλησίας. Εκεί κρατάμε το σώμα του Χριστού, για τις ανάγκες των πιστών, όπως ένας ηλικιωμένος που δε μπόρεσε να έρθει στη Θεία λειτουργία ή κάποιος άρρωστος που θέλει να κοινωνήσει και δεν  μπορεί να έρθει το παίρνουμε από εκεί και πηγαίνουμε στα σπίτια τους ή στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν τη Θεία Κοινωνία.

14. Σε τι ρυθμό έχει κτίσει ο ναός ;

Ο ναός είναι νεοκλασικού ρυθμού.

 

15. Τι νιώθετε μέσα στο ναό;

Όπως νιώθει κάθε πιστός όταν μπαίνει σε ένα ιερό χώρο, προσπαθεί να έχει μια πιο άμεση επαφή με το θεό. Είναι κάποιος, χώρος αφιερωμένος στο θεό, ο θεός βέβαια κάτοικοι παντού. Σεβόμαστε αυτό το χώρο ως κατοικία του θεού.

 

16. Στην πύλη είχε μία εικόνα με την Παναγία και την αλλάξατε και βάλατε ένα κατσικάκι  που έχει ένα  στέμμα,  γιατί;

  Αυτή την εικόνα την αλλάζουμε συνέχεια ,σύμφωνα με την περίοδο που διανύουμε, έχει ένα συμβολισμό. Απεικονίζει. ένα  αρνί, το Χριστό που σταυρώθηκε και αναστήθηκε μετά την πεντηκοστή την περίοδο του Πάσχα, θα ξαναβάλουμε την Παναγία.                       

 

17. Ποια είναι η μόρφωση των ιερέων;

    Για να γίνει κάποιος ιερέας πρέπει να έχει τελείωση τη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου , αλλά μπορεί και να έχει σπουδάσει και περισσότερο , φιλολογία, φιλοσοφική, ιστορία ή κάτι  το προσωπικό  που θέλει.

 

18. Τι γράφει αυτή η εικόνα στα ξένα ;

Η εικόνα της Παναγίας γράφει στα λατινικά; Προστάτεψε μας για πάντα.

Η άλλη εικόνα είναι η ιερή καρδιά του Ιησού και λέει: Δώσε και σε μας την αγάπη που είχε η καρδιά σου, είναι  μια προσευχή προς την ιερή καρδιά του Χριστού. Αυτή τη γιορτή εσείς  ορθόδοξοι  δεν την έχετε , είναι μια γιορτή πολύ πρόσφατη του 1300 περίπου, μια μεταγενέστερη γιορτή, όταν οι εκκλησίες ήταν ήδη χωρισμένες .   

 

19. Τι είναι αυτό με τα εννιά κεριά πάτερ;

Αυτό είναι εβραϊκό   κατάλοιπο που χρησιμοποιείτε για το Πάσχα . Οι Εβραίοι γιορτάζουν το πέρασμα της Ερυθράς θάλασσας, εμείς οι χριστιανοί γιορτάζουμε  το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή ,όταν αναστήθηκε και εμείς θα αναστηθούμε μαζί με τον Ιησού.

 

20. Ποια είναι η διαφορά ορθοδόξων και καθολικών;

Υπάρχουν βέβαια και υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για αυτό το θέμα. Η απάντησή μας είναι αν οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές ή όχι; Για μας δεν είναι τόσο σημαντικές, ιδιαιτέρως μεταξύ καθολικής και ορθόδοξης εκκλησίας. Εμείς πιστεύουμε πως το πιστεύω είναι το ίδιο, δηλαδή τα μυστήρια της πίστης. Τα μυστήρια είναι τα ίδια έστω και αν τα τελούμε διαφορετικά.

Υπάρχουν διαφορές στη διοίκηση της εκκλησίας. Εμείς νομίζουμε πως ο Πάπας έχει την αρμοδιότητα να επέμβει σε κάποια άλλη διοίκηση της εκκλησίας. Μπορεί ο Πάπας να αποφασίσει κάτι και να πει αυτό ισχύει για όλη την εκκλησία, γιατί για μας ο Πάπας είναι σημείο ενότητας, αλλιώς ο καθένας θα έκανε του κεφαλιού του, ενώ με αυτό τον τρόπο υπάρχει μια ενότητα. Μπορεί αν υπάρξει μια ανάγκη οι επίσκοποι να συνεδριάσουν και μετά δια στόματος του Πάπα να αναγγείλουν κάτι κοινό για όλη την εκκλησία. Υπάρχει και κάτι πιο θεολογικό όπως για το Άγιο Πνεύμα, αλλά αυτά πιο πολύ ήταν πολιτικά παρά θεολογικά θέματα. Για μας δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά.

 

21. Υπάρχουν ψάλτες;

Υπάρχουν εμψυχωτές την ώρα που λέμε κάποιο ύμνο αλλά όλοι ψέλνουμε, προσπαθούμε όλοι να μάθουμε τα άσματα, έχουμε κάποιο βιβλίο για να μπορούν όλοι οι πιστοί να συμμετέχουν.

 

22. Σε ποια γλώσσα λέτε τη θεία λειτουργία;

 Τη θεία λειτουργία τη λέμε στη δημοτική γλώσσα, εκτός αν είναι πολλοί οι παρόντες τουρίστες, οπότε τελούμε τη θεία λειτουργία σε μια σύγχρονη γλώσσα, στα αγγλικά ή στα ιταλικά, εξαρτάται από τους πιστούς που είναι παρόντες.

 

23. Υπάρχουν βιβλία ....

Το βιβλίο αυτό που είναι στα ελληνικά και αναφέρεται σε όλη την ιστορία του τάγματος και κάποια ενημερωτικά φυλλάδια για τους πιστούς.

 

24. Όπως υπάρχει εδώ στα Χανιά η καθολική εκκλησία στην Ιταλία υπάρχουν ορθόδοξοι εκκλησίες;

Βεβαίως όπως υπάρχουν εδώ καθολικοί υπάρχουν και ορθόδοξοι στην Ιταλία και βεβαίως ορθόδοξες εκκλησίες. Όπως στη Βενετία, ας πούμε, υπάρχει μια πολύ παλιά και πολύ ωραία εκκλησία 500 χρόνων, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, για την εξυπηρέτηση των ορθοδόξων που ζουν σε εκείνη την περιοχή.

 

25. Στην Ιταλία δεν είναι πιο όμορφες εκεί οι εκκλησίες;

Υπάρχουν βέβαια πιο όμορφες εκκλησίες, πιο πλούσιες και ιστορικές και πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτή εδώ. Όλες οι εκκλησίες όμως είναι ωραίες και καμιά δεν είναι ίδια με την άλλη.