ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

 

ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της παλιάς πόλης, στην παλαιά Χριστιανική συνοικία με τη χαρακτηριστική ενετική οικοδομική της, Δυτικά του βρισκόταν το παλιό επισκοπικό μέγαρο (τώρα ιδιωτική κατοικία), όπου μέχρι και τον περασμένο αιώνα κατοικούσε ο ορθόδοξος επίσκοπος.

Οι Άγιοι Ανάργυροι σήμερα αποτελούν μεγάλη ενορία των Χανίων και περιλαμβάνουν μέρος τόσο της παλαιάς, όσο και της νέας (της εκτός των τειχών) πόλης. Ο ναός και οι εικόνες του έχουν αναπαλαιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι Άγιοι Ανάργυροι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ήταν ο μοναδικός ορθόδοξος ναός μέσα στο φρούριο των Χανίων και χρησίμευε ως ο καθεδρικός ναός της πόλης μας μέχρι το 1859, χρονολογία που ολοκληρώθηκε ο ναός των Εισοδίων (Τριμάρτυρη).

Ο ναός είναι τρίκλιτος. Το το βόρειο  κλίτος, είναι των Αγίων Αναργύρων, το κεντρικό, του Αγίου Αρτεμίου και το νότιο του Αγίου Χαραλάμπους. Το β' κλίτος είναι το πιο παλιό (πιθανόν του 13ου αι., αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα). Το γ' κλίτος περιλαμβάνει και το γυναικωνίτη, μπροστά από τον οποίο παλαιότερα υπήρχε αυλή με πηγάδι. Όμως το 1936, προστέθηκε το νέο αυτό  κλίτος.

Στο ναό των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν πολλές παλαιές εικόνες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου και η εικόνα της Κρίσεως, εποχής Ενετοκρατίας. Υπάρχουν όμως και άλλες πολλές εικόνες, που χρονολογούνται από τον 17° αι., μέχρι και την εποχή μας.

Περισσότερα στοιχεία Άγιοι Ανάργυροι .

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον π. Γεώργιο Πατεράκη.

 

1.    Πώς λέγεται η τοποθεσία του ναού;

Ο ναός είναι στην Παλιά Πόλη των Χανίων ήταν μέσα  εντός των τειχών. Ο ναός ανάγεται στον 13ο αιώνα της Τουρκοκρατίας ήταν ο μοναδικός  καθεδρικός και μητροπολιτικός ναός των Χανίων. Εδώ λειτουργούνται όλοι οι Χριστιανοί των Χανίων. Είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι και λειτουργούνται  όλοι οι χριστιανοί σε αυτήν την τοποθεσία ήταν η ελληνική παροικία .Εδώ έμενε ο εκάστοτε Μητροπολίτης .

 

2.    Πότε χτίστηκε ο ναός;

Το πρώτο κτίσμα ήταν το 13ο αιώνα, μετέπειτα χτίστηκαν και τα επόμενα κλίτη  τον 15ο αιώνα χτίστηκε το κλίτος των  Αγίων Αναργύρων και τον 17ο  χτίστηκε  το κλίτος του Αγίου Χαραλάμπους.

 

3.    Σε ποιον άγιο ή αγίους είναι αφιερωμένος;

Το μεσαίο κλίτος το πιο παλιό  ήταν παλιότερα  του Αγίου Σάββα του ηγιασμένου που γιορτάζει στις 5 Δεκεμβρίου,  αργότερα έγινε  του Άγιου  Αρτεμίου, ο οποίος γιορτάζει στις  20 Οκτωβρίου, το κεντρικό κλίτος το οποίο  είναι το πιο παλιό. Μετέπειτα αφιερώθηκε στους Αγίους Αναργύρους  οι οποίοι είναι οι προστάτες του ναού,  της ενορίας  είναι  των Άγιων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των Ασιατών και επίσης των Ρωμαίων. Το τρίτο   κλίτος είναι  του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος γιορτάζει στις  10 του Φλεβάρη. 

 

4.    Πότε πανηγυρίζει;

Ο ναός πανηγυρίζει των Άγιων Αναργύρων, 1 Νοεμβρίου, Κοσμά και Δαμιανού και την 1 Ιουλίου, που είναι Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων, οι οποίοι μαρτύρησαν στη Ρώμη.

 

5.    Με ποιο ρυθμό έχει χτιστεί;

Ο ναός τώρα είναι προεκτάσεις διαφόρων ρυθμών βασιλικής και κυρίως ο ναός χωρίς τρούλο, χτίστηκε ένα μικρό κλίτος, μετά χτίστηκε ένα δεύτερο κλίτος και μετά έγινε μια προσθήκη ενός τρίτου κλίτους που είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα, αλλά κυρίως είναι βασιλική.

 

6.    Ποιες περιοχές – συνοικίες εξυπηρετεί;

Η ενορία εξυπηρετεί το κέντρο, την περιοχή του κέντρου από την αγορά μέχρι τη Σφακιών, τις οδούς αυτές μέχρι την Αποκορώνου, μέχρι ψηλά στη Σφακιανάκηδων στον κήπο, μετά την περιοχή του πάνω Κουμ Καπί  μέχρι το 3ο 4ο σχολείο,  εξυπηρετεί μέχρι τα δικαστήρια. Βασικά είναι το κέντρο των Χανίων αλλά και οποιοσδήποτε πιστός μπορεί να έρθει εδώ.

 

7.    Πόσα τ.μ. καλύπτει; Επαρκεί ο χώρος του για τους ενορίτες;

Είναι γύρω στα 250 τ.μ., ο ναός είναι μικρούλης και μάλιστα παλιότερα ήταν πιο χαμηλά, υπάρχει δηλαδή το παλιό δάπεδο του ναού ήταν πιο χαμηλά από το σημερινό και υπάρχουν μαρτυρίες ότι στο κάτω δάπεδο του ναού υπήρχαν παλιότερα την περίοδο της τουρκοκρατίας τάφοι, όπου εκεί μέσα έθαβαν τους εκάστοτε επισκόπους τους ιερείς, κάποιους ανθρώπους δηλαδή που δεν ήθελαν να δουν οι Τούρκοι που τους θάβουν, τους έθαβαν μέσα στο ναό και πρέπει να υπάρχουν εδώ, τελευταία που αγιοποιήθηκαν ο Άγιος Μελχισεδέκ  κι ο Άγιος Καλλίνικος,  τους οποίους τους κρέμασαν εδώ σ’ έναν πλάτανο , υπάρχουν μαρτυρίες ‘ότι  μπορεί να θάφτηκαν εδώ ,γιατί αυτοί οι επίσκοποί  εδώ λειτουργούσαν εδώ δηλαδή έκαναν τις λειτουργίες, τις χειροτονίες τους δηλαδή σ’ αυτό το ναό έχουν λειτουργήσει και άγια της εκκλησίας μας είναι δηλαδή πολύ παλιός ο ναός.

  Είναι λίγο δύσκολο, δηλαδή δεν επαρκεί τόσο  γι’ αυτό και προσπαθούμε επειδή εδώ ενάγει και στην αρχαιολογία επειδή η αρχαιολογία μας ρυθμίζει το πώς θα κατευθυνθούμε δηλαδή δεν μπορούμε να χαλάσουμε υπάρχουν κτίρια γύρω από εδώ τα οποία  ανήκουν στο ναό και σιγά σιγά  ευελπιστούμε ότι θα τα φτιάξουν και θα καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών  να κάνουμε ένα ενοριακό κέντρο, να κάνουμε κάποιες αίθουσες όπου θα μπορούν τα παιδιά της ενορίας να έρχονται , να έχουν διάφορες ασχολίες όπως αγιογραφία, κάποιο τμήμα  αγιογραφίας , κάποιο τμήμα  βυζαντινής μουσικής , τμήμα  υπολογιστών  για  να  μάθουν τα παιδιά  κάποια πράγματα .

 

   

8.    Πόσοι και ποιοι ιερείς υπηρετούν στο ναό;

Από ιερείς τώρα δεν έχουμε είμαι ο μοναδικός. Είμαι ο πατήρ Γεώργιος  Πατεράκης. Παρόλο που  έχει θέση και για άλλο ιερέα και για διάκονο αλλά οι ανάγκες γενικά της μητροπόλεως είναι περισσότερες και δεν έχουμε  επάρκεια  σε ιερείς  είμαι ο μοναδικός ιερέας δύσκολο βέβαια για έναν ιερέα  γιατί η  εκκλησία είναι στο κέντρο των Χανίων και έρχεται πολύς κόσμος  και  έχει  πάντα  περισσότερη  ενασχόληση και είναι  δύσκολο  ένας να  καταφέρει  και  τις  ακολουθίες και  τις λειτουργίες  που γίνονται  γιατί  έχουμε  καθημερινά  λειτουργίες  έχουμε  εβδομαδιαίο πρόγραμμα  που  βγάζουμε, μηνιαίο πρόγραμμα, βγάζουμε  και  μια εφημερίδα  μικρούλα  κάθε  Κυριακή  κι  έτσι  προσπαθούμε να έχουμε  ένα  πρόγραμμα είναι  δύσκολο  για  ένα  ιερέα  βέβαια  να  τα  καταφέρει  όλα  αλλά  προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι  μπορούμε .

 

9.    Ποια είναι η μόρφωση των ιερέων;

Η μόρφωση των ιερέων, τα τελευταία χρόνια έχουν τελειώσει όλοι πανεπιστήμιο, τη θεολογική σχολή.

Θα  σας  πω  τώρα  για, μένα  γιατί   δεν  υπάρχουν  άλλοι. Γενικά  η  μόρφωση  των   ιερέων  τώρα τα τελευταία  χρόνια, τις τελευταίες  δεκαετίες κυρίως  έχουν  τελειώσει  οι  περισσότεροι   πανεπιστήμιο, εγώ  δηλαδή  έχω  τελειώσει  πανεπιστήμιο,   βέβαια   πήγα   μεγαλύτερος  σε  ηλικία   γιατί  πήγα  πρώτα  στο   στρατό. Άργησα  να  πάω  δηλαδή   στο  πανεπιστήμιο  αλλά   θεώρησα ότι  έπρεπε  να το  κάνω  είχα  δώσει   τότε   εξετάσεις   και  πέρασα, δηλαδή  είμαι  απόφοιτος  θεολογικής  σχολής.

 

10.                       Πόσοι ψαλτάδες υπηρετούν στο ναό;

Οι  βασικοί  ψάλτες  είναι  δύο, ο  δεξιός   χορός  και  ο  αριστερός   χορός , αυτούς    τώρα    τους  πλαισιώνουν   και  κάποιοι   άλλοι   βοηθοί  που   τους   βοηθάνε   στις   λειτουργίες  και  κάνουν  έτσι   δύο   χορούς.

 

11.                       Ποια είναι η μόρφωση των ψαλτάδων;

Η μόρφωση των ψαλτάδων είναι ικανοποιητική, δηλαδή ο ένας ψάλτης έχει τελειώσει πανεπιστήμιο, ο άλλος είναι κάποιας σχολής των ΤΕΛ ηλεκτρονικών επίσης έχουν τελειώσει και οι δυο Βυζαντινή μουσική θεωρούνται ότι κατέχουν Βυζαντινή μουσική πολύ καλά.

 

12.                       Ποια είναι η διαφορά μας των ορθόδοξων χριστιανών από τους καθολικούς;

Αυτό τώρα είναι κάτι εξωτερικό κοιτάξτε να δείτε οι διαφορές είναι πολλές όμως δεν ξεκινάνε από τώρα ξεκινά από τον 12ο  αιώνα περίπου με το σχίσμα που έγινε  κυρίως η παπική εκκλησία δηλαδή η καθολική εκκλησία προσπάθησε περισσότερο να  κάνει  τι, θεολογικά, να φέρει το θεό στα μέτρα της δηλαδή, εμείς προσπαθούμε να πάμε προς τη χάρη του  θεού κάνουμε  του αγώνα μας την  προσπάθεια αυτό που θέλει ο θεός  η παπική εκκλησία προσπάθησε να φέρει το θεό στα μέτρα της  δηλαδή να κάνει μια κοσμοκρατορία να τη διοικεί όμως αυτή γι’ αυτό κι είχαμε όλη την περίοδο του μεσαίωνα υπήρχε ένας σκοταδισμός στην εκκλησία την  παπική στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Αμερική κάτω στην Αφρική υπήρχαν πάρα πολλοί διωγμοί τότε   υπήρχαν  πολλοί  δαιμονολάτρες,  που κάθε άνθρωπο που  είχε  μια ιδέα που ήταν  προοδευτική  ή  θεωρούσαν  ότι  ήταν  ενάντια  στην εκκλησία, δηλαδή  αφορούσε,  τον έκαιγαν  στην  πυρά. Υπήρχαν  πολλά  βασανιστήρια  με  αποτέλεσμα  λοιπόν  να  φτάσουμε  στις  μέρες  μας  οι  οποίοι έχουν  ακολουθήσει  εντελώς άλλη, εντελώς διαφορετική  πορεία  από ότι  την ορθόδοξη  εκκλησία. Στην  ορθόδοξη  εκκλησία  υπάρχει  μια ελευθερία  του πνεύματος  του λόγου  γι’ αυτό  και  βλέπουμε  ότι  κάθε άνθρωπος  δεν πιέζετε είναι  ελεύθερος  να ψάξει  αλλά το βασικό είναι να ψάξουμε δηλαδή και σε μια επιστήμη οποιαδήποτε επιστήμη αν πάρουμε τον δάσκαλο σας πρέπει να την ψάξει να την καλλιεργήσει  να  δει  πως  θα  μιλήσει  στα  παιδιά  πως  θα  σας  βοηθήσει να  δείτε  τον  κόσμο έτσι  λοιπόν  είναι  κι  ο Θεός. Τον Θεό πρέπει  να  τον  ψάξουμε, να  τον   ερευνήσουμε, να δούμε  που  είναι ,που υπάρχει, τι είναι και  για να  τον ψάξουμε  πρέπει  να  βρούμε  μέσα  από  την Αγία  Γραφή, από το  λόγο  του  Θεού  μέσα  από  το Ευαγγέλιο,  την Καινή  Διαθήκη, μέσα  από τους  λόγους  των πατέρων  της  εκκλησίας  μας  που είναι  από τους  πρώτους  αιώνες  μέχρι  σήμερα  λοιπόν αυτό  πρέπει  να  ξέρετε η δικιά  μας  πίστη  είναι  ο  εξ αποκαλύψεως  Θεός  δηλαδή  αυτόν  το Θεό  που  θα τον ψάξουμε  και  θα μας  αποκαλυφθεί, δεν μπορεί να έρθει από μόνος του χωρίς να το ζητήσουμε, πρέπει να το ζητήσουμε για να έρθει γιατί είπαμε έχουμε μια ελευθερία, ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους, δε μας πιέζει μας αφήνει να τον ψάξουμε εμείς, να τον ανακαλύψουμε και τότε χαιρόμαστε αυτή την επαφή την παρουσία με το Θεό.

 

13.                       Τι άλλο βοηθητικό προσωπικό έχει ο ναός για τις ανάγκες του;

Ο ναός είναι καθημερινά ανοιχτός όλη την ημέρα, έχει κάποιους ανθρώπους που βοηθάνε εδώ, έχει τους επιτρόπους, που είναι άνθρωποι οι οποίοι με τη δικιά τους θέληση χωρίς να υπάρχει πληρωμή αφιλοκερδώς. Έχει και τους δύο βοηθούς, την καθαρίστρια, τους ψάλτες.  

 

14.                       Πώς διοικείται ο ναός;

Υπάρχει το εκκλησιαστικό συμβούλιο το οποίο προεδρεύει ο ιερέας και υπάρχουν τα δύο μέλη   που είναι πρόεδρος, αντιπρόεδρος  και τα άλλα δύο μέλη ο ταμίας και ο γραμματέας που αυτοί κρατάνε τα οικονομικά του ναού δηλαδή να μπορέσει ο ναός να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Το συμβούλιο είναι δηλαδή πενταμελές. Μέσα από το οποίο ο ναός προσπαθεί. Έχει έξοδα, να πληρώσει τους ψάλτες, την καθαρίστρια.   

 

15.                       Υπάρχουν βιβλία ή άλλες πηγές για να πάρουμε περισσότερα στοιχεία;

Υπάρχουν κάποιες πηγές, όπως και το βιβλίο του Ανδριανάκη και προφορικές μαρτυρίες από τους παλιούς. Υπάρχουν πηγές, θα σας δώσω στο τέλος κάποια πράγματα για να δείτε τι έχουμε μαζέψει για το ναό. Υπάρχει βέβαια και το βιβλίο του Γιαννάκη, το βιβλίο που λέγεται «Το Χωριστικό», και άλλες μαρτυρίες για την Παλιά Πόλη των Χανίων, ας πούμε, οι οποίες δεν είναι καταγεγραμμένες, αλλά είναι κυρίως προφορικές, δηλαδή από στόμα σε στόμα, που ακούγονται, τις οποίες τις γνωρίζουμε και κάποια στιγμή όποιος θέλει μπορούμε να του τις αναφέρουμε. Εδώ ήταν ο μοναδικός ναός της πόλης που ήταν οι χριστιανοί. Εδώ λειτουργούνταν όλοι οι χριστιανοί και υπήρχε το μοναδικό σχολείο όλης της πόλης. Εδώ έρχονταν όλα τα χριστιανόπουλα και μάθαιναν γράμματα. Υπήρχε το μοναδικό νοσοκομείο τότε στα πίσω κτίρια από εδώ. Υπήρχε και το παλιό δεσποτικό, όπου έμενε ο επίσκοπος και τα γύρω κτίρια εξυπηρετούσαν αυτές τις ανάγκες και υπήρχε και το μοναδικό γηροκομείο τότε. Δηλαδή αυτά τα τρία, σχολείο, νοσοκομείο και γηροκομείο ,αυτές τις πηγές έχουμε λοιπόν για το ναό, εδώ έμενε ο εκάστοτε επίσκοπος, εδώ γινόταν οι χειροτονίες των επισκόπων και των Χανίων και της Κισσάμου, τώρα δηλαδή πηγαίνουν στο Ηράκλειο για χειροτονίες στον Άγιο Μηνά. Τότε γινόταν εδώ οι χειροτονίες εδώ έχουμε μαρτυρίες ότι έχουν λειτουργήσει οι επίσκοποι που έχουν αγιοποιηθεί από την εκκλησία μας. Εδώ έχουν γίνει κάποια περιστατικά θαυμαστά τότε για την εποχή εκείνη που οι άνθρωποι εδώ προστρέχανε στο ναό και ζητούσαν πάντοτε βοήθεια την περίοδο της τουρκοκρατίας και άλλες πολλές πηγές έτσι όσο αφορά το ναό.

 

16.                       Ποια ιστορικά κειμήλια υπάρχουν ή φυλάσσονται στο ναό;

Ο ναός αυτό που έχει περισσότερο να μας δείξει είναι οι παλιές φορητές εικόνες που έχουμε, η πιο παλιά είναι ο Άγιος Χαράλαμπος του 15ου αιώνα, είναι εδώ αυτή που βλέπετε απέναντι στο τέμπλο, η οποία εικόνα είναι του Βίκτωρος ενός από τους πολύ καλούς αγιογράφους εκείνης της εποχής. Υπάρχουν και δυο μεγάλες εικόνες της Κρίσεως και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι πολύ μεγάλες και είναι του 16ου αιώνα (1606) είναι από τον Αμβρόσιο τον Έμπορο, ήταν κάποιος αγιογράφος εκείνης της εποχής,  η εικόνα της Κρίσεως είναι καθαρά κρητικής τεχνοτροπίας η μισή και η άλλη μισή είναι φλαμανδικής, δηλαδή όλη η παράσταση που έχει για τον παράδεισο και την κόλαση είναι πιο πολύ φλαμανδικής τεχνοτροπίας, δεν είναι της παραδοσιακής μας είναι Ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας ας το πούμε έχει κάνει ο αγιογράφος αυτή την ανάμιξη. Της Κοιμήσεως είναι καθαρά κρητικής τεχνοτροπίας βέβαια έχει χάσει τα χρώματα της όσο είναι γιατί κάποια στιγμή την πλύνανε επειδή ήταν πολύ μαύρη κι έχουν φύγει τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωντανά όσο είναι εδώ στης Κρίσεως, ο Χριστός, η Παναγία και οι Απόστολοι. Οι υπόλοιπες εικόνες είναι του 17ου αιώνα .Η μικρότερη εικόνα της Κοιμήσεως η οποία είναι της ίδιας εποχής είναι πιο ζωντανά τα χρώματα αυτή είναι η εικόνα της Παναγίας η οποία είναι θαυματουργή και πάμε ύστερα στον 18° αιώνα είναι οι περισσότερες και μετά του 19ου  αιώνα αυτές οι τελευταίες. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα κειμήλια στο ναό, υπάρχουν και παλιά χειρόγραφα, υπάρχουν και παλιά βιβλία του 15ου αιώνα, 13ου αιώνα υπάρχουν μερικά χειρόγραφα τα οποία έχουμε και φυλάσσονται στο ναό και μερικά άλλα κειμήλια από άγια δισκοπότηρα, κάποιες παλιές στολές ιερέων ,τα άμφια, δηλαδή τέτοια κειμήλια. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά λείψανα αγίων τα οποία έχουμε εδώ, μάλιστα τώρα τελευταία φέραμε το λείψανο των Αγίων Αναργύρων από τη Ρώμη το οποίο το είχαν εκεί και μας το έδωσαν και το έχουμε εδώ, φυλάσσεται στο ναό, υπάρχει Τίμιο Ξύλο, υπάρχει ένα κομμάτι από την πέτρα, το λίθο, που κάλυπτε τον τάφο του Χριστού μας, υπάρχει ένα κομμάτι απ' την κολόνα που τον έδεσαν και τον μαστίγωσαν και υπάρχει ένα κομμάτι από την αποκαθήλωση από την πέτρα που βάλανε το σώμα του Χριστού όταν τον κατεβάσανε από τον σταυρό τα οποία θα σας τα δώσω να τα προσκυνήσετε.

17.                       Ποιο είναι το κοινωνικό έργο της ενορίας; Πώς το επιτελεί;

Το κοινωνικό έργο της ενορίας και της κάθε ενορίας είναι πολύμορφο. Προσπαθεί κατά πρώτον να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους, να τους βοηθήσει πνευματικά σε κάθε δυσκολία της ζωής τους .Ο ιερέας λοιπόν είναι ταγμένος γι' αυτό το λόγο για να προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε κάθε δυσκολία της ζωής τους να είναι παρών στον πόνο τους, στη θλίψη τους, στη χαρά τους, σ' όλα τα περιστατικά της ζωής τους είναι παρών ο ιερέας και μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους ανθρώπους, δηλαδή να του έχουν εμπιστοσύνη οι άνθρωποι να έρθουν να του πουν τον πόνο τους, να του πουν τις δυσκολίες τους και να τους πει έναν λόγο παρηγορητικό, να τους βοηθήσει αν χρειάζονται κάποια ανάγκη οικονομική, αν χρειάζονται ψυχική βοήθεια, να τους ανορθώσει, δηλαδή να βρουν ξανά το δρόμο τους, να μη θλίβονται και να μην ταλαιπωρούνται στη ζωή τους και αυτό είναι το πρώτο έργο του ιερέα. Πάμε μετά στην κοινωνική προέκταση αυτής, η οποία είναι να βοηθήσει με πιο υλικά μέσα σε οικονομικά θέματα, να βοηθήσει σε κάποιες ανήμπορες γιαγιάδες ν' αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που καθημερινά παρουσιάζονται, να βοηθήσει κάποια ζευγάρια που έχουν προβλήματα, οικογένειες να μπουν στη σωστή θέση είτε οικονομικά, είτε πνευματικά, νέα παιδιά τα οποία θέλουν μία συμπαράσταση, μία βοήθεια όσο αφορά τον πνευματικό τους κόσμο. Έχουν κάποιες δυσκολίες, περνούν δύσκολες περιστάσεις, να βοηθηθούν και έρχονται στον ιερέα και τον Θεό και λένε το πρόβλημα τους και προσπαθούν να βρουν μία λύση. Όπως είπαμε και προηγουμένως υπάρχουν κάποια παιδιά που κάνουν αγιογραφία και βυζαντινή μουσική. Υπάρχουν τμήματα χειροτεχνίας, ραπτικής και μπορούν να βοηθηθούν οι πιο νέες κοπέλες. Επίσης υπάρχουν και άλλα μαθήματα που μπορούμε να κάνουμε σε υπολογιστές, υπάρχει βιβλιοθήκη που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά αυτά.

Η ενορία προσπαθεί με πολλούς τρόπους, όπως είπαμε, να βοηθήσει είτε οικονομικά, είτε πνευματικά τους ανθρώπους της ενορίας κυρίως και κατ' επέκταση όλους τους ανθρώπους που έρχονται και ζητούν κάποια βοήθεια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες προεκτάσεις, όπως επισκέψεις σε νοσοκομεία, γηροκομεία και φυλακές που κάνουμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Επίσης κάνουμε για την ενορία προσκυνηματικές εκδρομές, όπως πρόσφατα που είχαμε πάει με γκρουπ στα Ιεροσόλυμα, Κωνσταντινούπολη και σε διάφορα άλλα προσκυνήματα της Ελλάδας. Υπάρχουν και κατηχητικά σχολεία για παιδιά, δεν ξέρω βέβαια σε ποιες περιοχές μένετε, αλλά καλό θα ήταν να ερχόσαστε κάθε Σάββατο στα κατηχητικά σχολεία που κάνουμε. Κάνουμε κατηχητικό για τα νέα παιδιά, δηλαδή για τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

 

18.                       Για ποιο λόγο αποφασίσατε να γίνετε ιερέας και τι νιώθετε;

Περισσότερο αυτή η απόφαση είναι η κλίση που έχουμε, ο κάθε ιερέας, ο κάθε άνθρωπος προς τη χάρη του Θεού. Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί στη ζωή μου ως νέος, είχα πάντα τις αναζητήσεις, ήθελα να ψάξω και όταν μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία με το Άγιο Όρος που είχα κάποιους φίλους, κάποιους ανθρώπους κι έτσι άρχισε να μου αρέσει αυτό, κατάλαβα δηλαδή κάτι εντελώς διαφορετικό που δεν το είχα καταλάβει πρωτύτερα, τι είναι ο Θεός κι έτσι μ’ άρεσε αυτό ήθελα να ακολουθήσω. Όταν μπήκα λοιπόν στο πανεπιστήμιο  ασχολήθηκα  περισσότερο με τη θεολογία γιατί μ’ άρεσε πάρα πολύ και  ήρθε σαν προέκταση του γεγονότος  αυτού να πάρω την απόφαση να γίνω ιερέας. Βέβαια  εμείς είμαστε έγγαμοι ιερείς δηλαδή  είμαστε  παντρεμένοι, έχουμε τα παιδιά μας, την  οικογένειά  μας. Και  παλιότερα  αυτό  γινόταν  και στους  επίσκοπους   της  πρώτης   εκκλησίας οι  οποίοι  ήταν  και  έγγαμοι  επίσκοποι  αλλά  μετά  έγιναν μεγαλύτερες οι μητροπόλεις, οι  επισκοπές και για το λόγο  ότι   δεν  μπορούσε  ο επίσκοπος να  είναι  και κοντά στο ποίμνιο  και   στις   μέριμνες  της   οικογένειάς  τους   αποφάσισαν  να   είναι   άγαμοι   δηλαδή   να   μην  παντρεύονται  και  να   αφιερώνονται  στη χάρη του   Θεού. Και  υπάρχουν  σήμερα  στην   εκκλησία   μας  και   οι  άγαμοι  δηλαδή αυτοί   που   δεν  είναι  παντρεμένοι , αφιερώνονται  στο Θεό και προσπαθούν  να  είναι  πιο κοντά με τη δικιά τους έννοια, να μην έχουν   άλλες   μέριμνες   ιδιωτικές  εμείς  όμως  επειδή   είμαστε   μεσ’  στον   κόσμο   ασχολούμαστε   περισσότερο   μ’ αυτό   που   κάνει   κάθε   οικογένεια   δικιά  σας. Δηλαδή  όπως  οι   γονείς  σας  που  προσπαθούν  καθημερινά  να  σας  φροντίσουν, να  σας  καθοδηγήσουν σωστά, αυτό  κάνω  κι  εγώ. Εγώ  έχω  τέσσερα  παιδάκια, πάνε  στο  δημοτικό τα δύο τα άλλα δύο πάνε Λύκειο.     

 

19.                       Τι είναι αυτοί οι δράκοι;

Οι δράκοι εδώ είναι συμβολικοί είναι κυρίως σαν παραστάσεις, επειδή μάθαμε και βλέπουμε πάνω τους δράκους στα τέμπλα είναι κι απέναντι το τέμπλο το πιο παλιό που έχει κάποιο δράκους. Ο δράκος συμβολίζει την εκκλησιαστική εξουσία και την πολιτική  εξουσία. Δηλαδή δυο που γίνονται σε ένα πράγμα . Γι’ αυτό και πάντα όταν βλέπουμε τη ράβδο που κρατάει ο επίσκοπος είναι δύο δράκοι, αυτά συμβολίζουν την εκκλησιαστική δύναμη και την πολιτική. Αυτές οι δυο όταν ενώνονται με σωστό σκοπό και με καλή πρόθεση βοηθάνε τους ανθρώπους σε πολλά πράγματα.

Ο δράκος είναι συμβολικό δεν είναι ότι είναι κακό. Δεν είναι αυτό που βλέπουμε στον Αι-Γιώργη με το δαίμονα, δράκο. Εξάλλου αν πάρουμε αυτό που λες με το φίδι και την Εύα τους πρωτοπλάστους, ο διάβολος γιατί έβαλε το φίδι κι αμέσως το φίδι πήγε στην Εύα, γιατί το φίδι ήταν τα ποιο άκακο ζώο μες στο βασίλειο  τότε ήταν το ποιο άκακο τότε στο Παράδεισο ήταν το ποιο άκακο ζώο και το εμπιστευόταν η Εύα γι΄ αυτό έβαλε το φίδι να τις μιλήσει και να τις πει για τον καρπό το οποίο βέβαια δεν ήταν μήλο όπως λέμε, ήταν καρπός, δεν ήταν μήλο. Αν σας ρωτήσει κάποιος λέει το μήλο που έφαγε η Εύα δεν ήταν μήλο αυτό ήταν καρπός. Είναι όπως λέμε ο καρπός της γνώσεως. Ο  καρπός είναι το αποτέλεσμα, αυτό λέμε δεν έχει σχέση με τα φίδια, έχουν την έννοια της εξουσίας της πνευματικής και της εγκόσμιας εξουσίας, είναι δηλαδή μια παράσταση αγαπητή ας πούμε.

 

20.                       Τι είναι αυτά τα ρολόγια και τα άλλα πράγματα;

Αυτά τώρα τα φέρνουν οι πιστοί για κάποιο περιστατικό της ζωής τους. Είχαν δηλαδή μια δυσκολία, μια αρρώστια και τώρα φέρνουν, όχι μόνο παλιά. Σε πάρα πολλά συμβάντα, δηλαδή κάποιος που έχει ένα πρόβλημα, θέμα υγείας ένα πρόβλημα στα μάτια του, κάπου έχει χτυπήσει και παρακαλάει τους Αγίους Αναργύρους να τον κάνουν καλά, να τον βοηθήσουν και οι Άγιοι Ανάργυροι των βοηθάνε και γίνεται καλά κι όταν λοιπόν γίνει καλά για να εκπληρώσει αυτό που έχει μέσα του φέρνει ένα τάμα. Φέρνει ένα χέρι, ένα πρόσωπο ένα σώμα, φέρνει το τάμα, αυτό που έχει τάξει στον Άγιο.